Hem » Nyttiga brownies

Nyttiga brownies

Vill du veta hur man gör nyttiga och goda brownies? Då har du kommit rätt! Dessa brownies blev så fantastiskt goda och tog slut på två dagar här hemma! Jag kallar dem nyttiga då de både är sockerfria (innehåller endast naturligt fruktsocker från dadlarna) och innehåller massor av fibrer, bra fetter (från nötterna) samt vitaminer och mineraler. Så jämfört med vanliga brownies så är det här ett superbra alternativ till dig som vill ha en nyttigare variant utan vitt socker och mjöl.

Jag gjorde mini-brownies denna gång, men du kan såklart göra dem större om du vill ha den klassiska brownie-storleken.

Nyttiga brownies med dadlar

Endast 6 ingredienser i dessa brownies

Dessa brownies kräver endast 6 ingredienser, vilket är: dadlar, havregryn, kakao, nötter (eller valfria frön), kokosolja och mörk choklad.

Nötterna ger ett gott crunch, men de kan också uteslutas och då tillsätter du bara lite extra havregryn. Om du ändå vill ha lite crunch, men inte vill eller kan äta nötter, så kan du byta ut dem mot t.ex. solroskärnor eller pumpafrön (samma mängd som nötterna).

Mjuka, saftiga brownies med smak av choklad och salt

Nyttigt mellanmål för barn

Jag kan garantera er att dessa brownies kommer gå hem hos barnen också, och det är ett superbra alternativ om du vill dra ner lite på det vita sockret (utan att barnen kommer märka någonting!). Eftersom dem innehåller hälsosamma dadlar, nötter och havregryn så funkar dessa brownies jättebra som ett nyttigt mellanmål.

Dadlar är väldigt rika på fibrer och är därför bra för matsmältningen. De innehåller till och med mer fibrer än grovt bröd. Det höga fiberinnehållet gör dock att du kan få en laxerande effekt om du äter riktigt många dadlar, men det behöver du inte oroa dig för i det här receptet. Dadlar innehåller också en hel del vitaminer och mineraler (t.ex. järn, magnesium, B-vitaminer och kalium) vilket gör dem extra hälsosamma.

Ett tips är att göra dessa brownies på helgen och på så sätt förbereda barnens (eller ditt) mellanmål för veckan. Jag skulle nog skippa chokladen om dessa brownies ska utgöra mellanmål. Tack vare dadlarnas söta smak så är de väldigt goda och söta ändå, och barnen kommer nog sluka dem naturella. Men varför inte bre på lite nötsmör på toppen för extra bra fetter? Man kan också doppa dem i valfri yoghurt istället för choklad.

Vill du baka mer med dadlar?

Dadlar är fantastiskt att använda i bakverk, och ersätter helt och hållet det vita sockret. Ett av mina favoritrecept med dadlar är dadelbollar, vilket smakar precis som vanliga chokladbollar gjorda på smör och socker. Här hittar du receptet på mina dadelbollar.

Nyttiga brownies

15 st

Ingredienser

  • 1 dl havregryn (vanliga eller glutenfria)

  • 10 dadlar

  • 1 msk kakao

  • 1 näve nötter (jag använde mandlar)

  • 1 msk kokosolja

  • Topping
  • 100 g mörk choklad (vanlig, vegansk eller sockerfri)

  • Flingsalt

Gör så här:

  • Ta bort kärnorna från dadlarna
  • Mixa dadlar, havregryn, kakao, nötter och kokosolja till en jämnt smet
  • Forma smeten till små brownies (du väljer själv storlek här). Jag hade inget bakplåtspapper hemma, men använd det om du har så de inte fastnar sen.
  • Ställ dessa i kylen i 30-60 minuter så de hinner bli kalla
  • Smält chokladen och tillsätt ca 1 tsk kokosolja i den
  • Doppa alla brownies i chokladen och lägg på en bakplåtsklädd tallrik
  • Toppa med lite flingsalt
  • Ställ in i kylen så att chokladen stelnar

Tips

  • Dessa brownies kan förvaras i kylen, men de går också bra att frysa in och ta fram vid behov 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*