Hem » Dadelbollar

Dadelbollar

Dadelbollar = nyttiga chokladbollar

Nyttiga chokladbollar, dadelbollar, chokladbollar utan socker, veganska chokladbollar – ja, kärt barn har många namn och i det här fallet stämmer alla väldigt bra. Dessa dadelbollar innehåller varken socker eller smör, istället använder vi oss av dadlar (sötning) och kokosolja. Utöver det så är det endast kakao, havregryn, kokosflingor, salt och kaffe. Med andra ord så innehåller dessa fantastiskt goda chokladbollar massor av nyttigheter.

Dadelbollar utan kokosolja

Det går givetvis jättebra att göra dadelbollar utan kokosolja, även om jag i det här receptet använder mig utav det. Kokosolja kan egentligen bytas ut mot valfri olja eller smör. Däremot får man prova sig fram lite med mängden. Vad gäller smör så skulle jag tro att det är ungefär samma mängd som kokosoljan i detta recept, men jag rekommenderar att addera lite i taget tills att du hittar rätt konsistens i smeten. Om du inte vill använda smör så skulle jag rekommendera vanlig rapsolja som ett alternativ till kokosoljan. Dock likadant här, prova dig fram vad gäller mängd. Rapsolja är ju mer drygt än kokosolja, så det behövs nog inte så stor mängd.

Dadelbollar med kokos

Dadelbollar som mellanmål

Eftersom dessa chokladbollar är så näringsrika och mättande så passar de lika bra till mellanmål/snacks som till fikat. Jag brukar försöka ha ett gäng i frysen så jag enkelt kan ta fram när hungern smyger sig på eller bara när sötsuget slår i taket!

Ett alternativ till att toppa med riven kokos, är att rulla dadelbollarna i hackade nötter. På så sätt blir de ännu matigare och näringsrikare.

Barnen kommer älska dessa!

Jag kan garantera att om ni byter ut dessa dadelbollar mot vanliga chokladbollar så kommer inte barnen märka någon skillnad över huvud taget. Jag har själv provat med folk i min närhet och jag lyckas lura alla varje gång (inklusive barn).

Chokladbollar innehåller som bekant vitt raffinerat socker, och med detta recept så kan du enkelt minska barnens sockerintag utan att de själva märker det. Så byt ut helgens chokladbollar mot dessa underbara dadelbollar. Då kommer barnen vara nöjda samtidigt som de inte har stoppat i sig massa socker = win win situation.

På tal om barn och dadlar – om du letar efter lite nyttigare recept för sötsaker så kan jag varmt rekomendera dessa brownies. De gick åt som smör i solsken här hemma…

Fatet är second hand men tillhör Fyrlöverns serie “blå herrgård” – här kan du köpa dem

Dadelbollar

25 st
Mixer eller matberedare krävs

Ingredienser

  • 16 dadlar

  • 4 dl havregryn (vanliga eller glutenfria)

  • 3 msk kakao

  • 0,5-1 dl kokosolja

  • 3 msk kallt kaffe (gärna starkt)

  • 0,5 tsk salt

  • 0,5 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)

  • Topping
  • Riven kokos

Gör så här:

  • Kärna ur dadlarna och lägg dem i matberedaren/mixern
  • Häll i havregrynen och mixa några varv
  • Tillsätt kakao, kokosolja, kaffe, salt och ev. vaniljsocker
  • Mixa allt tills du har en slät smet
  • Ta lite av smeten och testa rulla en “chokladboll”. Om smeten känns för lös så kan du tillsätta lite mer havregryn och mixa tills önskad konsistens. Om smeten känns för torr så kan du tillsätta lite mer kaffe.
  • Häll upp riven kokos på ett fat. Rulla smeten tills runda, jämna chokladbollar och rulla dem sedan i kokosen.

Tips

  • Frys in och ta fram vid behov!

2 Kommentarer

  1. Grymt recept!! Dessa gick hem hos hela familjen 🙂

  2. Jättegoda!!😍

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*