Sockerfritt och nyttigt alternativ till vanlig glass
Vill du göra en nyttigare variant på glass utan glassmaskin eller massor av ingredienser? Då har du kommit rätt! I det här receptet på nyttig glass krävs endast banan, choklad och valfri topping. Jag har sett många på Instagram göra glass på det här sättet, men aldrig provat förrän nu – och WOW vad överraskad jag blev! Det blev verkligen otroligt gott och ett bra alternativ till vanlig glass.
Glasspinnarna köpte jag på Clas Ohlsson, här kan du hitta dem. Om du inte har några pinnar hemma så kan du såklart göra glassen ändå. Annars kan du prova detta recept, det är en annan variant av nyttig glass – med smak av saffran.
Se dock till att låta glassen tina lite innan du äter den, så bananen inte är stelfrusen. Då blir det svårt att tugga. Jag tinade en glass i 10-15 min innan jag åt den, och då var bananan lite mjukare men ändå väldigt kall. Avgör själv hur du vill ha den!
Använd dig av mogna bananer
Som vi alla vet så ger mogna/prickiga bananer mer sötma än gröna bananer, vilket beror på att mängden fruktsocker ökar i takt med att bananen mognar. Därmed är mogna bananer att föredra när du ska använda bananer som sötning i olika bakverk – eller glass! Så se till att spara undan några bananer inför att du ska göra bananglass 🙂
Bjud barnen på nyttig glass!
Gör glassen ihop med barnen! Eftersom det är så lätt att göra dessa, så kan både stora och små barn vara med och göra sin egen glass. Det brukar vara väldigt uppskattat att få doppa i choklad och smycka glassen med massor av topping. Dessutom går det väldigt fort att göra dessa, så inte ens de minsta hinner tröttna innan det är klart!
Som topping kan man använda sig av vad som helst egentligen. Jag använde mig av riven kokos och hackad mandel denna gång, men det finns ju självklart massor av alternativ till topping. Det jag jag komma på är:
- Flingsalt (kanske snarare till de vuxna)
- Strössel
- Hallonpulver
- Kakaonibs
- Rostade hasselnötter
Nyttig glass
6 glassar
Ingredienser
3 bananer
- Topping
Choklad (sockerfri eller vanlig) + 2 tsk kokosolja
Riven kokos
Hackade mandlar
- Övrigt
Glasspinnar
Gör så här:
- Skala bananerna och dela dem i 2 delar
- Fäst en glasspinne i varje banan
- Frys in bananerna i minst 1 h
- Förbered toppingen (ex. hacka mandlar och häll upp kokos så du enkelt kan rulla bananen i det)
- Ca 5 min innan du tar ut bananerna så smälter du choklad tillsammans med lite kokosolja
- Ta ut bananerna från frysen och doppa varje banan i choklad (eller häll med en sked)
- Strö på riven kokos eller hackade nötter
- Lägg bananglassarna på en tallrik (använd gärna bakplåtspapper under) och frys in igen (kan ätas så fort chokladen har stelnat till, det brukar ta 5-10 min)
- Ta gärna glassen från frysen och låt den tina i 10 minuter innan du ska äta, då hinner bananen bli lite lagom mjuk (men ändå kall). NJUT!!!!