Hem » Nyttiga och goda bars

Nyttiga och goda bars

WOW WOW WOW säger jag bara! Nu kan jag äntligen presentera ett grymt recept till dig som vill göra nyttiga och extremt goda bars. Min tanke var att ha dom som mellanmål, men de blev så goda att vi åt dem som godis på kvällarna. I det här receptet använder jag mig av chokladknappar samt lite smält choklad som topping. Jag kan dock nästan garantera att de kommer smaka lika gott (nästan) även utan om man vill göra dem lite mer nyttiga. Ett alternativ är också att använda sig av sockerfri choklad, för att undvika vitt socker.

I receptet använde jag mig också av hackade mandlar, vilket helt kan uteslutas om man vill eller byta ut till andra nötter. Eller varför inte pumpakärnor? Kokosflingor? Torkade tranbär? Fantasin sätter gränserna här, prova dig fram och lämna gärna tips i kommentarsfältet!

Havrebars med smak av choklad

Havregryn och mandelsmör – en bra bas till nyttiga och goda bars

Basen för dessa bars är havregryn (byt ut till glutenfria havregryn vid glutenallergi) och mandelsmör, vilket är en magisk kombination. Tillsammans med honung och choklad blir det verkligen hur gott som helst. Jag kan verkligen tipsa om att använda er av ett lite rinnigare mandelsmör som detta från Pändy. Ett rinnigare mandelsmör gör att det blir lite enklare för dig att blanda runt alla ingredienser till en smet.

För dig som är nötallergiker så kan du byta ut mandelsmöret till tahini. Jag har dock inte provat det i just detta recept, men jag vet att det är ett vanligt substitut i andra recept.

Gör egna proteinbars

Du kanske tränar mycket och är mån om att få i dig extra mycket protein i kosten? I så fall kan du enkelt göra dina egna proteinbars, vilket blir mycket billigare än att köpa dem i affären. Dessutom slipper du alla onödiga tillsatser när du gör dina egna proteinbars. Det du gör är helt enkelt att följa receptet nedan och sedan tillsätta proteinpulver i varje bar. Om du använder dig av ett proteinpulver som redan är sötat, så kan du med fördel minska mängden honung och även ta bort vaniljsockret.

Kom ihåg att dela upp proteinpulvret jämnt i alla bars så det inte blir snefördelat. Enklast är att göra basen enligt receptet nedan och därefter delar du upp blandningen i jämna högar (så många bars du vill göra egentligen). Därefter kan du tillsätta önskad mängd proteinpulver i varje “hög”, och på så sätt vet du att mängden protein blir lika i alla bars.

Nyttiga och goda bars

Antal: 6 stora bars
Förvaras kylt

Ingredienser

  • 3 dl havregryn

  • 1,5 dl flytande mandelsmör

  • 0,5 dl flytande honung

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1/2 tsk salt

  • Valfri mängd chokladknappar (jag tog ca 0,75 dl)

  • 3 msk hackade nötter (kan bytas ut mot t.ex. pumpakärnor eller kokosflingor)

  • Topping
  • Smält choklad (sockerfri eller vanlig)

  • För dig som vill göra proteinbars
  • Valfritt proteinpulver

Gör så här:

  • Blanda de blöta ingredienserna i en bunke (mandelsmör och honung) och tillsätt vaniljsocker och salt. Blanda tills du har en slät smet!
  • Häll i havregryn, chokladknappar och hackade nötter (och/eller pumpafrön) och rör runt i smeten. Till en början kan du upplevas smeten som ganska torr – men fortsätt röra runt så kommer du få en perfekt konsistens!
  • Nu klär du in en form med bakplåtspapper (jag använde två mindre matlådor) och trycker ut blandningen till ett jämnt lager.
  • Ställ i kylen i 1 h innan du skär upp dem i bars (för mig blev det 6 ganska stora bars, men du väljer själv vilken storlek du vill ha)
  • Valfritt: chokladtopping
  • Om du vill lyxa till det lite extra så kan du smälta lite choklad och ringla på dina bars!
  • Förvara dem i kylen! De håller i flera veckor men jag tvekar på att de finns kvar längre än några dagar…!

Förvaring

  • Kylskåp

4 Comments

  1. Dessa bars gick hem hos hela familjen, och speciellt hos barnen! Kommer definitivt göra dessa igen 🙂

  2. Supergoda!! Men fick inte dem att hålla ihop riktigt.

    • Kul att du tyckte om dom! Det är viktigt att mandelsmöret är ganska rinnigt och inte alltför fast i konstistensen, kan det ha varit det kanske? Prova annars att tillsätta lite med honung alt lite kokosolja för att få en mer kladdig smet 🙂

  3. Jag fick inte heller ihop degen, den bara smulade när jag tog ut den från kylskåpet. Jag blandade i kokosolja ca två matskedar och gjorde bollar som jag rullade i kokos. Jätte god deg men det behövs mer kladd i.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*