Hem » Saffransbollar

Saffransbollar

I helgen bakade jag dessa magiskt goda saffransbollar som passar perfekt nu inför jul. De gick åt som smör i solsken här hemma, då vi ätit dom både som mellis och fika. De är även veganska (förutsatt att du använder dig av vegansk choklad) vilket är toppen!

Det bästa med dessa saffransbollar är att de är ett mer hälsosamt alternativ till fika, då de innehåller massor av näring och bra fetter från mandlarna. De innehåller heller inget socker utan jag har använt mig av färska dadlar som sötning istället. Dock förutsätter det att du också använder sockerfri choklad som topping om du vill ha dom helt sockerfria, men jag fuskade och använde vanlig mörk choklad denna gång. Dock kan jag tipsa om att skippa chokladen helt och istället rulla dom i kokos! Jag gjorde det med ett par stycken och det vart också väldigt gott.

Saffransbollar med choklad

Saffransbollar utan nötter

För dig som är nötallergisk eller kanske har slut på mandlar hemma – det finns alternativ! Antingen kan du byta ut mandlarna mot naturella solrosfrön (och skippa mandelsmöret, ta eventuellt lite mer kokosolja) vilket gör att du fortfarande får lite crunch i dom. Du kan också helt skippa mandlar, och istället ta lite mer havregryn istället.

Hur fin är inte den här fina skålen förresten? Den är från Mateus i färgen sand – här kan ni hitta den.

Fler recept?

Om du är sugen på fler smarriga recept på hälsosamma snacks, fika eller kanske bröd – kolla då in dessa recept:

Saffransbollar

Ca 25 st

Ingredienser

  • 3 dl havregryn

  • 1 dl mandlar

  • 1 msk mandelsmör

  • 0,5 msk kokosolja

  • En nypa salt

  • 1 paket saffran

  • 8 färska dadlar

  • Saft från en apelsin (kan uteslutas)

  • Topping
  • Mörk choklad

  • 1-2 tsk kokosolja

Gör så här:

  • Kärna ur dadlarna
  • Mixa alla ingredienser (förutom toppingen) till en slät smet i en matberedare. Om smeten känns för lös, tillsätt mer havregryn och om den känns för torr så kan du tillsätta lite mer kokosolja.
  • Rulla smeten till ca 25 bollar
  • Smält chokladen tillsammans med kokosolja
  • Doppa saffransbollarna i choklad och lägg på en tallrik (använd bakplåtspapper under)
  • Låt stelna i kylen

Tips

  • Förvaras i kylskåp

En kommentar

  1. Supergoda!! Kommer definitivt bakas fler gånger 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*