Hem » Grovt bröd

Grovt bröd

Ett enkelt recept på grovt bröd

Om du är ute efter ett enkelt recept på grovt frukostbröd så har du kommit helt rätt. Det här brödet är perfekt för dig som vill baka ett grovt bröd som går snabbt och smidigt att baka. Brödet behöver inte jäsas då vi använder oss av yoghurt istället för jäst. Ingen knådning behövs heller, utan du behöver bara blanda ihop alla ingredienser för hand till en jämn smet. Enligt mig finns inget enklare bröd att göra, och det är därför ett perfekt bröd för nybörjare.

Vissa grövre bröd blir lätt lite torra och tråkiga, men det här brödet blev så saftigt och smakade så himla gott. Det är verkligen ett bröd för hela familjen, och det är ett perfekt frukostbröd för barnen då de får i sig mycket mer fibrer och näringsämnen jämfört med vitt bröd.

Ett saftigt och enkelt frukostbröd

Ett gott frukostbröd och chokladsmoothie

Jag hade enbart avokado och lite örtsalt som topping på brödet, vilket var en magisk kombination. Ett riktigt gott bröd ska inte kräva så avancerade pålägg kan jag tycka – det ska vara tillräckligt gott att äta med bara lite smör på.

Som ni ser på bilden nedan så drack jag även en chokladsmoothie till som blev SÅ god!! Jag höftade lite vad gäller mängd, men här är mitt bästa försök till ett recept:

Recept chokladsmoothie (1 glas):

  • 1 frusen banan
  • 1 msk kakao (prova dig fram här)
  • Kokosdryck (eller annan växtbaserad dryck)
  • Mandelsmör
  • 0,5 dl havregryn

Som sagt, prova dig själv fram vad gäller mängden av allt, speciellt när det kommer till kakaon och kokosdrycken. Den här chokladsmoothien kommer gå hem hos alla!!

Om du vill ha fler härligt brödrecept så borde du kolla in dessa:

Grovt bröd

2 limpor

Ingredienser

  • 5 dl grahamsmjöl

  • 2 dl vetekross (eller havrekross)

  • 1,5 dl grovt rågmjöl

  • 4,5 dl vetemjöl

  • 2 dl vetegroddar

  • 1 tsk salt

  • 5 msk bikarbonat

  • 1 liter naturell yoghurt

  • 1 dl mörk sirap

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Blanda alla torra ingredienser (dvs. allt förutom yoghurt och sirap) i en stor bunke.
  • Häll i yoghurten och sirapen i bunken och blanda runt till en jämn smet.
  • Täck två avlånga brödformar med bakplåtspapper (eller smöra och strö mjöl i dem) och fördela smeten jämnt i de 2 formarna.
  • Ställ in formarna i ugnen i 1,5 timme (men se till att täcka bröden med bakplåtspapper efter ca 45 min, annars kan brödets yta bli för mörkt).
  • Låt bröden svalna helt innan du skär i det. Förvara det i en sluten påse/burk eller frys in det!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*