Om du precis som jag är svag för kladdkaka i alla dess former, och gärna skulle äta det flera gånger i veckan, så kan jag verkligen tipsa om detta recept på nyttig kladdkaka. Den innehåller inget vitt socker utan vi använder istället dadlar och banan (samt en skvätt honung) som sötning. Bananen ger ju också såklart en mild smak av banan, och gillar man inte det så kan man utan problem utesluta den. Vi ersätter också vetemjöl med mandelmjöl samt smör mot kokosolja, vilket betyder att kladdkakan är både glutenfri och mjölkfri. Med andra ord är denna kladdkaka perfekt för dig som vill undvika socker samt vill få i sig mer näring.
Jag toppade kladdkakan med riven kokos och serverade med glass och färska jordgubbar. Det blev magiskt gott! Nästa gång ska jag nog strö över lite flingsalt och eventuellt hackade nötter också 🙂 Kommentera gärna med vad ni gillar att toppa kladdkakor med!
Fler recept på nyttig kladdkaka
Jag hittade det här receptet på TikTok av en slump, och såg då att det är influencern Alice Stenlöf som ligger bakom receptet. Det finns förresten otroligt många bra recept på TikTok måste jag säga, så ett stort tips är att kika där om du är på jakt efter nya recept.
Jag har faktiskt ytterligare ett recept på nyttig kladdkaka här på hemsidan, men den smakar mer kokos och är även toppad med lite choklad. Här hittar du receptet på den!
Om du letar efter fler recept på nyttiga desserter och sötsaker så vill jag också tipsa om dessa recept:
- Dadelbollar – dessa smakar precis lika gott som vanliga chokladbollar!
- Brownies – WOW säger jag bara!
- Sockerfritt godis med smak av choklad och kokos – endast 6 ingredienser!
- Müslibars med chokladtopping – dessa måste ni bara prova!!!
Nyttig kladdkaka
Ingredienser
10 färska dadlar
3 ägg
50 g kokosolja (ca 2 msk)
2 dl mandelmjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 mogen banan (valfritt)
Lite honung (ringla i smeten ett par gånger)
Salt
- Topping (valfritt)
Kokosflingor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Kärna ur dadlarna och lägg dem i en mixer tillsammans med äggen och kokosoljan. Mixa tills du får en slät smet.
- Häll upp smeten i en bunke.
- Mosa bananen (kan uteslutas helt).
- Blanda ner bananen samt övriga ingredienser i bunken. Blanda allt tills du får en jämn smet.
- Tillsätt fett och lite kokosflingor i en valfri form (jag använde kokosolja).
- Häll i smeten i formen och strö eventuellt över lite kokosflingor som topping. Grädda i ugnen ca 12-14 minuter.