Hem » Chokladkaka

Chokladkaka

Magiskt recept på en chokladkaka som är både näringsrik och ett nyttigare alternativ till vanliga chokladkakor. Jag hittade receptet på Alice Stenlöfs instagram och var tvungen att testa, då hon lovordade denna chokladkaka så mycket. Måste dock hålla med henne om att den är väldigt god och ett bra substitut om man är väldigt sötsugen i vardagen. Det är verkligen ett lifehack att baka sockerfria kakor som man kan gå och mumsa på under veckan. Jag älskar att äta något sött efter middagen, men jag försöker på vardagarna att undvika vitt socker. Därför är detta recept på chokladkaka helt perfekt för sådana som mig!

En nyttigare chokladkaka utan socker

Chokladkaka utan vitt socker eller mjöl

Denna chokladkaka innehåller alltså inget vitt, raffinerat socker eller vetemjöl. Istället sötar vi kakan med dadlar och använder oss av mandelmjöl som är mer näringsrikt än vanligt vetemjöl. Jag valde, precis som Alice Stenlöf, att toppa kakan med lite mörk choklad och nötsmör. Det finns ju sockerfri choklad man kan använda sig av om man vill, men jag körde vanlig choklad denna gång.

Jag tror att rostade kokosflingor hade varit väldigt gott att ha i smeten, så det ska jag nog prova nästa gång. Även hackade nötter tror jag kan vara ett vinnande koncept i denna chokladkaka! Har du någon idé på någon annan ingrediens som skulle passa i denna chokladkaka?

Kladdig och god!

Fler recept på chokladkakor

Om du vill ha fler recept på chokladkakor så har jag flera recept som ni kan prova. De innehåller inte heller vanligt vitt socker utan jag har sötat med dadlar och/eller banan. Listar några av mina favoriter här nedan:

Chokladkaka

Ingredienser

  • 13 dadlar (urkärnade)

  • 1,5 dl mandelmjöl

  • 4 ägg

  • salt

  • 1 tsk bakpulver

  • 3 msk kakao

  • 1 msk kokosolja

  • Topping
  • Mörk choklad (sockerfri eller vanlig)

  • Nötsmör (valfritt, jag använde lite mandelsmör)

  • Salt

Gör så här:

  • Sätt på ugnen på 175 grader
  • Mixa allt (ej toppingen) i en mixer tills du får en slät smet.
  • Häll smeten i en ugnsfast form och toppa med lite mandelsmör och choklad.
  • Grädda i ugnen i ca 15 min!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*