Vem kan motstå doften av rostad krispig potatis, eller den gyllenbruna krispigheten som skapar en himmelsk kontrast till den mjuka insidan? Krispig rostad potatis är den sortens komfortmat som får vardagsmiddagen att kännas som en fest. Och du vet vad de säger – det är inte bara vad du äter, det är hur du tillagar det! Det finns ett trick som kommer att förvandla dina potatisar till krispiga små stjärnor.
Bakpulver – hemligheten bakom krispig potatis
Om du vill få till krispet i dina rostade potatisar, finns det en hjälte i köksskåpet som sällan får den uppmärksamhet den förtjänar – bakpulvret! Det är den lilla ingrediensen som gör den stora skillnaden. Med hjälp av bakpulver kan du få din potatis att bli krispig utan att förlora den härliga mjukheten i mitten 🙂 Du måste prova – det kommer ta dina potatisar till en helt ny nivå.
Är inte serveringsfatet på bilden så himla fint? Det är köpt second hand och tillhör Rörstrands serie “Lisa” – tror inte det säljs längre? Deras serie Ostindia är lite likt och då är detta serveringsfat mest likt. Tycker dock Lisa-serien är väldigt fin och det är synd att den inte säljs (eller tillverkas?) längre.
Perfekt bjudmat
Rostad potatis är perfekt att bjuda dina gäster på. Potatis i sig är kanske inte ett så spännande tillbehör på en finare middag, men gör du enligt detta recept så kan jag lova att dina gäster kommer fråga om recept. Jag skulle rekommendera en bit kött eller fisk till, och eventuellt lite sallad och bröd som tillbehör. Dock är potatis-blandningen så pass fin att en sallad inte behövs för att göra tallriken fin.
Variera smaksättningen
Denna gång använde jag mig av rödlök och gräslök som smaksättning, men du kan såklart experimentera själv och göra en egen variant. Koka och rosta potatisen enligt receptet, men blanda runt den med andra färska kryddor. Jag har tidigare provat färsk persilja och vitlök vilket också blev en succé. Jag pressade 1-2 klyftor vitlök i lite olja och blandade sen runt med potatisen – på så sätt får du en jämn vitlöks-smak över hela potatisen.
Krispig rostad potatis
Ingredienser
Potatis (valfri mängd)
2 rödlökar
1 kruka färsk gräslök
2 tsk bakpulver
Rapsolja (eller annan neutral olja)
Salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.
- Skölj och tärna potatisen i lagom stora bitar.
- Koka upp vatten med salt och bakpulver. Låt potatisen koka i ca 10 min (eller tills den är någorlunda klar).
- Häll av vattnet och lägg potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över lite salt och olja.
- Låt rostas i ugnen i ca 25 min.
- Hacka rödlök och gräslök fint. Blanda med potatisen och servera med valfritt tillbehör!