Det kanske inte låter så mycket för världen, fryst banan med mandelsmör, men prova själv så kommer du tro mig. Jag brukar alltid försöka ha ett par lådor i frysen, för att på så sätt alltid ha ett litet snacks redo när du blir hungrig eller bara sugen på något gott. Du kan såklart använda dig av vilket nötsmör som helst, men jag tycker mandelsmör passar väldigt bra ihop med banan.
Mandelsmör är ett nötsmör och består egentligen bara av sötmandlar. Det innehåller massor av nyttigheter såsom nyttiga fetter, vitaminer och mineraler (t.ex. B, E, magnesium, järn) samt protein och fibrer. Med andra ord så är mandelsmör väldigt näringsrikt, och är ett suveränt alternativ till dig som har barn och vill addera lite mer nyttiga fetter i deras kost (fisk och avokado kanske inte alltid är så poppis hos de små!).
Om du vill ha fler recept på nyttiga och enkla mellanmål så borde du kolla in alla min kategori mellanmål – fylld med massa recept. Här hittar du dem!
Använd ett tjockare mandelsmör
Ett tips är att använda sig utav ett tjockare mandelsmör, till exempel detta från MEDS! Jag använde mig av ett annat mandelsmör, som är lite rinnigare i konsistensen (perfekt på gröten dock!) och då blir det väldigt kladdigt när man ska sätta ihop bananskivorna:
Kokosolja ger chokladen mer tuggvänlig yta
Om du vill göra dessa godbitar ännu godare så kan man doppa dem i smält choklad, och då är mitt tips att lägga i 1-2 tsk kokosolja i samband med att du smälter chokladen. Det gör att chokladen, efter att ha varit fryst, inte blir för hård och krackelerar/smular sönder när du tar en tugga. Och oroa dig inte – chokladen kommer inte smaka kokos på grund av detta.
Banangodis med mandelsmör och choklad
Ca 20 st
Förvaras: Fryst
Ingredienser
3 bananer
Mandelsmör
- Valfritt
100 g choklad
2 tsk kokosolja
Gör så här:
- Skär bananerna i skivor
- Lägg på lite mandelsmör på hälften av skivorna
- Lägg på resten av bananskivorna som ett lock
- Lägg in i frysen (använd bakplåtspapper ifall du lägger de på varandra)
- Valfritt: Chokladgarnering
- Smält chokladen + kokosolja över ett vattenbad
- Ta ut de frysta banangodisarna och doppa de (antingen halva eller hela) i choklad
- Frys in banangodiset igen och ta fram vid behov (låt dom ligga framme i rumstemperatur 5-10 minuter innan du äter dem för att de inte ska vara alltför hårda att tugga på)