Det här brödet har jag bakat i många många år, och jag tröttnar aldrig. Ett nyttigt frukostbröd utan jäst, fullt med fibrer, och som passar perfekt till både frukost och mellanmål. Dessutom är det så otroligt enkelt att göra, då du inte behöver jäst och därmed krävs ingen tid för jäsning. Brödkryddorna och den mörka sirapen ger brödet en fantastiskt god smak. Faktiskt så pass god smak att det räcker med bara lite smör som pålägg. DET om något tycker jag är ett bra betyg!
Hur gör man ett nyttigt frukostbröd utan jäst?
Vi använder oss av filmjölk och bikarbonat istället, vilket innebär att brödet inte behöver jäsas. Därav går brödet väldigt snabbt och smidigt att göra. Du blandar bara ihop alla ingredienser i en bunke (ingen bakmaskin behövs heller) och sen gräddar du det i ugnen ca 1 h. Så enkelt det kan bli med andra ord!
Veganskt alternativ: Om du inte kan eller vill använda filmjölk så går det bra att byta ut den mot valfri vegansk dryck (t.ex. havredryck eller mandeldryck) alternativt vatten. Dock ska du då byta ut bikarbonaten mot bakpulver (där 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver).
Experimentera fram ditt egna frukostbröd
Det här receptet är en perfekt grund till ett gott mörkt frukostbröd. Men som med alla brödrecept så är det enkelt att själv experimentera och modifiera receptet lite. Det är ju inte alltid man har alla ingredienser hemma, eller så vill man få i sig fler nyttigheter i form av exempelvis nötter eller fröer.
Här är lite exempel på ingredienser du skulle kunna addera:
- Pumpafrön
- Hackade nötter
- Russin
- Torkade aprikoser (hackade)
- Linfrön
Perfekt bröd att frysa in
Bröd som varit framme några dagar blir ju som vi alla vet ganska torrt och därmed inte så gott. Därför bör nybakat bröd alltid frysas in och tas fram vid behov. Jag brukar antingen frysa in hela brödet som det är (men spara lite tills morgonen därpå) eller skiva upp brödet och därefter frysa in det. Då kan du ta fram det du ska äta allteftersom och på så sätt alltid få saftigt bröd.
Om du vill kolla in fler härliga brödrecept så kan du se alla bröd här. Jag kan också passa på att tipsa om detta bananbröd, helt oslagbart!!
Frukostbröd
2 brödlimpor
Ingredienser
5 dl dinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2 dl fyrkornskross (rågkross)
1 dl vetegroddar (kan bytas ut mot solrosfrön)
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
5 msk brödkryddor
0,5 dl mörk sirap eller honung
1 liter filmjölk
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Blanda alla torra ingredienser
- Tillsätt sirap (eller honung) samt filmjölk och blanda till en jämn smet
- Klä in 2 brödformar i bakplåtspapper och fördela smeten i de 2 formarna
- Grädda i ugnen ca 60 min. Klart!
Hej,
Ett fantastiskt gott bröd och enkelt att göra. Har ni möjligtvis provat att få fram samma smak och konsistens som ett glutenfritt alternativ? Vi skulle verkligen uppskatta ett sådant recept.
Tusen tack för alla fina recept!
Mvh Anders
Supergott bröd!!