Här har ni ett fantastiskt recept på saftiga och och goda sockerfria bananmuffins med smak av banan och choklad. Jag menar – vem gillar inte det? Att använda sig av mosade bananer när man bakar ger inte bara en god och söt banansmak, utan det gör även att fikabrödet blir otroligt saftigt och gott. Se dock till att du använder dig av mogna bananer (bruna och prickiga) – på så sätt får du en söt smak i dina bananmuffins.
Bananmuffins eller kanske någon annan smak?
Du kan smaksätta dessa muffins på massor av olika sätt, om du av någon anledning inte vill åt banansmaken. Här listar jag lite exempel på hur du kan smaksätta för att få en helt annan muffins:
- Chokladmuffins – tillsätt 1-2 msk kakao i smeten
- Blåbärsmuffins eller hallonmuffins – tillsätt valfri mängd blåbär eller hallon i smeten (gärna färska då frysta bär innehåller mycket vatten vilket kan ställa till det vid gräddningen)
- Citronmuffins – riv i skalet från 1 citron och tillsätt ev. lite citronjuice också (skippa chokladen om du gör denna variant)
Välj den choklad som passar dig bäst
Jag använde mig av dessa chokladknappar från Odense, men du kan givetvis också hacka vanlig choklad och hälla i smeten. Om du vill undvika vitt raffinerat socker så är mitt tips att du använder dig av choklad som är sötad med t.ex. kokossocker – här kan du beställa det. Kokossocker är bra i det avseendet att det inte påverkar blodsockret lika mycket som vanligt socker. Dessutom innehåller kokossocker flertalet vitaminer, mineraler och till och med antioxidanter och är därmed inte bara tomma kalorier (som vitt socker gör).
Glutenfria bananmuffins – gör så här
Jag använde mig av vanligt vetemjöl när jag gjorde dessa, men du kan självklart byta ut vetemjölet till valfritt mjöl (t.ex. havremjöl eller mandelmjöl). Havremjöl kan du köpa i affären, men det är väldigt enkelt att göra det själv; du mixar bara havregryn tills att det blir ett mjöl (någorlunda finfördelat i alla fall).
Vackert serveringsfat
Jag tycker mitt nya serveringsfat är sååå himla fint. Ni som kan porslin kanske ser att det är från Gustavsbergs porslin och i serien “Asiatic Pheasants”, och jag köpte det second hand då serien inte produceras längre. Mycket nöjd!
Om du vill ha fler smarriga recept på lite mer hälsosamt fika, så bör du kolla in dessa:
Bananmuffins med choklad
Ca 15 st
Ingredienser
3 ägg
0,75 dl valfri sötning (t.ex. honung, lönnsirap, agavesirap – jag använde lönnsirap/maple syrup denna gång)
0,5 dl kokosolja
2 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk)
2 mosade bananer
5 dl vetemjöl (kan bytas ut mot t.ex. havremjöl)
Chokladknappar eller hackad choklad (valfri mängd)
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 175 grader
- Blanda alla ingredienser till en jämn smet (inklusive chokladen)
- Klicka ut smeten i muffinsformar
- Grädda i ugnen i ca 15 minuter
- Låt svalna i minst 15 minuter så de hinner “sätta sig”. NJUT!
Tips
- Dessa muffins går jättebra att frysa in och sedan ta fram vid behov. Då håller de sig saftigare längre!