Har du bananer hemma som börjar bli mogna och prickiga? Baka då ett gott, saftigt och nyttigt bananbröd utan socker! Ett bananbröd är, precis som det låter, ett bröd med med en söt banansmak. Vissa äter det därför mer som en kaka snarare än ett bröd! Så detta recept är perfekt för dig som inte vill baka en vanlig banankaka (som ofta är fylld med fett och tillsatt socker) eller som bara vill ha ett lite godare frukostbröd!
Jag vill dock poängtera hur viktigt det är att använda sig av mogna, prickiga bananer. Det är det som gör att bananbrödet får sina söta smak.
Personligen gillar jag att äta det som ett bröd, med lite smör och något gott pålägg! Om jag har nötter hemma så brukar jag tillsätta en näve hackade nötter, för att på så sätt få brödet ännu mer matigt och mättande. Denna gång använde jag mandlar, men jag tror att hasselnötter eller valnötter hade passat väldigt bra också!
Smaksätt ditt bananbröd
Bananbrödet går alldeles utmärkt att äta enligt grundreceptet nedan. Dock kan det ibland vara roligt att experimentera lite med nya smaker och då tror jag att någon av dessa smaksättningar hade passat väldigt bra:
- Kanel
- Kardemumma
- Rivet citronskal
- Vanilj
- Rivet apelsinskal
- Kakao
Vill du göra brödet extra gott och göra det ännu mer till en kaka så är mitt personliga tips att tillsätta hackad choklad eller chokladknappar. Mums!
Fler brödrecept:
Jag har en egen kategori för bröd där jag samlat mina bästa brödrecept. Du hittar alla recept här. Några av mina personliga favoriter är:
Bananbröd utan socker
Receptet nedan räcker till 1 bröd
Ingredienser
2-3 st mogna bananer
50 g smält smör (går lika bra med växtbaserat smör)
2 st ägg
2 dl havregryn
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hackade nötter (kan uteslutas)
- Dekoration (valfritt)
1 banan
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Mosa bananerna med en gaffel
- Smält smöret och låt svalna en stund
- Blanda de torra ingredienserna i en skål (ej nötterna)
- Lägg ner de mosade bananerna, det smälta smöret och äggen i skålen. Blanda runt tills du får en jämn smet!
- Hacka nötterna och häll i dem i smeten
- Klä in en avlång bakform med bakplåtspapper och häll i smeten
- Skala och dela en banan längsmed.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme tills brödet fått fin färg. Låt svalna och skär i skivor.
Tips
- Brödet går utmärkt att frysa in. Lägg ev bakplåtspapper mellan varje skiva om du vill kunna ta upp dem en och en.