Om du, precis som mig, har en förkärlek till muffins så kommer du nog älska dessa nyttiga muffins! De är sockerfria, näringsrika och mättande och funkar därför perfekt som mellanmål eller frukost. Dessutom går det jättesnabbt att baka dessa nyttiga muffins (så pass snabbt att du kan slänga ihop dem på morgonen och äta dom 30 minuter senare!). Du bara blandar alla ingredienser i en skål, gräddar dom i ugnen i 12 minuter, och vips så har du nygräddade frukostmuffins!
Det är viktigt att du använder dig av mogna bananer (prickiga) för att du ska få muffins som smakar sött och gott! Då kan du till och med få barnen att äta dessa muffins med god aptit.
Smaksätt dina nyttiga muffins
Du kan smaksätta dessa hur du vill, men de är jättegoda som de är. Jag valde att tillsätta lite kakao i halva smeten samt lite chokladknappar i några muffins. Det blev väldigt gott! Jag gillade mest kombinationen utan kakao, men med chokladknappar.
Nästa gång ska jag prova att tillsätta lite bär (blåbär och hallon) eller lite kanelm kardemumma + rivet äpple… Bara fantasin sätter gränser egentligen! Kommentera gärna nedan om du har någon annan idé på passande smaksättning!
Perfekta som frukostmuffins
Dessa muffins är, förutom goda, väldigt nyttiga då de i huvudsak består av havregryn, banan och nötsmör. Kolhydrater, vitaminer och bra fetter alltså! De funkar med andra ord superbra som frukostmuffins. Jag vill verkligen tipsa om dessa till dig som har barn som inte är så förtjusta i frukost eller kanske föredrar att äta den i bilen på väg till förskolan eller skolan. Men säg inte att det är nyttiga muffins….
Jag vill även passa på att tipsa om dessa bananmuffins. Magiskt goda och även de sockerfria! De är dock inte lika matiga som i detta recept, och passar därför lite bättre till fikat 🙂
Nyttiga muffins
Antal: 9 st
Ingredienser
2 mogna bananer
2 ägg
3/4 dl nötsmör (jag använde mandelsmör)
1 tsk bakpulver
2,5 dl havregryn
0,5 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
(Jag använde också 1 msk kakao till smaksättning av halva smeten)
- Topping (valfritt)
Chokladknappar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Mosa bananerna i en skål. Tillsätt ägg och nötsmör. Blanda väl!
- Tillsätt bakpulver, havregryn, och eventuellt vaniljsocker. Rör runt tills du får en jämn smet!
- Fördela smeten i muffinsformar. (Jag sparade halva smeten och tillsatte 1 msk kakao för att få några muffins med chokladsmak). Jag tillsatte även chokladknappar i några muffins, men det kan man skippa om man vill!
- Grädda i ugnen i ca 12 minuter.