Finns det ens något som heter nyttig kladdkaka? Vad är nyttigt egentligen? Det är ju såklart en definitionsfråga och upp till var och en, men jag klassar dessa bitar som ett mer hälsosamt alternativ då det är en kladdkaka utan socker.
Hur sötar man en kladdkaka utan socker?
I det här receptet har vi ersatt vitt socker mot dadlar som sötning, vetemjöl byts ut till mandelmjöl och smör mot kokosolja. Mindre socker och vitt mjöl, och lite mer hälsosamt fett i form av kokosolja. Det fina är att vi inte behöver tumma på smaken utan det smakar fortfarande sött och gott. Om du dessutom ser till att använda vegansk choklad som topping (eller ingen alls) så har du dessutom en vegansk kladdkaka. Perfekt för dig som är vegan eller allergisk mot ägg eller mjölk.
Jag valde dock att ha i liiite vaniljsocker i smeten – men det går givetvis att utesluta det om man vill utesluta socker helt. Färska dadlar i sig är ju väldigt sött, så det kommer man långt på.
Hur fina är inte mina förvaringsburkar förresten? Jag har länge letat efter fina glasburkar med trälock, och sen blev jag tipsad om att dessa fanns på ICA Maxi. Väldigt prisvärda och snygga. Jag såg dock att Åhlens precis fått in liknande burkar, och de kändes också lite mer robusta. Här hittar ni dem!
Rostad kokos och choklad blir magi tillsammans
Jag har alltid haft en förkärlek till kombinationen av choklad och kokos, och blev så glad när resultatet av denna kaka blev så bra. Denna gång valde jag att använde rostade kokosflingor i mellanlagret, men det går bra att använda vanlig riven kokos om man bara har det hemma (du kan dock rosta själv). Jag vill dock slå ett slag för den rostade varianten, då den ger en ännu tydligare smak av kokos.
Nyttig kladdkaka i bitar – brownies?
Jag skar upp kakan i bitar efter att den stelnat, och det var inte det lättaste. Chokladen var rätt hård och sprack och kakan mosades lite när jag skar upp bitarna, så det blev som de blev… Men de blev magiskt goda och det är ju faktiskt det viktigaste. Det hade nog med facit i hand varit enklare att låta bottnen+mellanlagret stelna först, skära upp i bitar, och sen toppa med smält choklad. Jag får testa det nästa gång och se om jag får till lite snyggare bitar!
Egentligen borde jag kanske ha kallat dessa för nyttiga brownies istället för nyttig kladdkaka, men men…
Fler recept
Om du vill ha fler recept på lite mer hälsosamt fika, godis och snacks så bör du kolla in dessa recept:
- Sockerfria kokosbitar med choklad
- Müslibars
- Nyttiga chokladbollar/dadelbollar
- Bananmuffins med choklad
- Nyttiga brownies
Nyttig kladdkaka med kokos och choklad
Ca 10-15 bitar (beroende på storlek)
Ingredienser
- Botten
2 dl mandelmjöl
10 färska dadlar
2 msk kaffe
0,5 msk kakao
1 msk kokosolja
1 nypa vaniljsocker (kan uteslutas)
1 nypa salt
- Mellanlager
1 dl rostade kokosflingor (vanliga kokosflingor funkar också)
6 dadlar
Lite vaniljsocker (kan uteslutas)
0,5 dl kokosdryck (kan bytas ut mot annan vätska)
- Topping
Ca 2 rader mörk choklad (vanlig, vegansk eller sockerfri) + 1 tsk kokosolja
Gör så här:
- Botten: Mixa alla ingredienser tills du får en jämn smet.
- Klä in en matlåda/liten form i bakplåtspapper och tryck ut smeten till en botten. Det kan vara lite meckigt att platta ut bottnen då smeten lätt fastnar, så mitt tips är att ta en bit bakplåtspapper och trycka ut smeten med fingrarna (se nedan):
- Mixa alla ingredienser till mellanlagret. Bre på kakan. Ställ in kakan tillfälligt i frysen (ca 15 min) så den får stelna något.
- Smält chokladen + kokosoljan
- Ta ut kakan från frysen och häll på den smälta chokladen. Du kan även hälla på lite flingsalt om du gillar det!
- Nu ska kakan stelna och “sätta sig”. Både kylen och frysen funkar bra! När kakan har stelnat så är det dags att ta fram den igen (låt den stå framme i rumstemp lite) för att skära upp den i bitar. Det är inte det lättaste då chokladen lätt spricker och bitarna blir kanske inte det vackraste – men de är så otroligt goda!! Enjoy!
Tips
- Kan frysas in och tas fram vid behov.
Supergoda! Jag för-skar kakan i bitar innan jag bredde på chokladen, så gick det ganska lätt att få fina bitar efter att chokladen stelnat.